Poskytovanie služby vedenia cudzieho motorového vozidla

Podľa živnostenského zákona je definovaná voľná živnosť Poskytovanie služby vedenia cudzieho motorového vozidla, ktorá sa môže uvádzať aj v rámci voľnej živnosti Poskytovanie služieb osobného charakteru

V zozname voľných živností Ministerstva vnútra SR je však uvedená aj poznámka

Poznámka: Jedná sa o činnosť spočívajúcu v poskytovaní osobnej služby majúcej charakter obsluhy (vedenia) cudzieho motorového vozidla a nie činnosť spočívajúcu v preprave osôb, zvierat, vecí alebo zásielok dopravcom na základe zmluvy o preprave podľa vypracovaného prepravného poriadku a tarify alebo podľa dohodnutej trasy.

V rámci tejto živnosti sa nemôže vykonávať práca vodiča na živnosť, ako sa to bežne aj robilo na Slovensku, najmä s nákladnými vozidlami do 3 500 kg alebo s vozidlami v nákladnej cestnej doprave nad 3 500 kg.

Telefonoval som s jedným pánom vedúcim zo živnostenského úradu k zasielateľstvu a spýtal som sa ho aj, že kedy môže prakticky vykonávať túto voľnú živnosť, vzhľadom k tomu, že výklad bol na úradoch rôzny.

Uviedol mi zaujímavý príklad: Osoba je v krčme a nemôže šoférovať svoje vozidlo, ktorým prišiel so krčmy. Objedná si odvoz svojim vozidlom a osoba, ktorá ho odvezie jeho vlastným vozidlom by to mohla zrealizovať ako podnikanie na živnosť Poskytovanie služby vedenia cudzieho motorového vozidla

LEN TOĽKO … na vysvetlenie

Súvisiaci článok

Vykonávanie živnosti „Poskytovanie služby vedenia cudzieho motorového vozidla“

Vladimír Šimko
V posledných rokoch som dostával častú otázku od dopravcov: "... prečo ma neinformoval úrad o zmene zákonného postupu..." ...vo viacerých veciach, najmä po zmenách zákona o cestnej doprave v roku 2012. Musel som vysvetľovať, čo som urobil ja v minulosti v oblasti informovanosti dopravcov vo verejnej funkcii vedúceho odboru na krajskom úrade, ako aj čo zabezpečili okresné úrady, odbory živnostenského podnikania v minulosti, ďalej čo som zabezpečil v roku 2015. V právnych veciach platí zásada "neznalosť zákona neospravedlňuje ". Myslím si však, že je diskutabilné, kto čo má zabezpečiť v oblasti kvalitných dostupných informácií v dobe internetu a elektronickej komunikácie. Akadémia pre dopravcov vznikla v roku 2016 pre pohodlné vzdelávanie dopravcov aj cez internet a pre zabezpečenie včasných informácií o postupoch, predpisoch a ich zmenách na tomto blogu a priamo do e-mailu na počítači alebo do mobilu. Dopravcovia a ich vodiči si to za svoju náročnú, stresovú, vyčerpávajúcu a často morálne a finančne celkom nedocenenú prácu zaslúžia.

VIDEÁ NA UKÁŽKU

Úvodné informácie AKADÉMIA PRE DOPRAVCOV

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Osvedčenie a skúška k vedúcemu dopravy v cestnej doprave

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Rubikova kocka a podnikanie v cestnej doprave

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Názor účastníka na seminár v Prievidzi k vedúcemu dopravy

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pridajte sa do skupiny AKADÉMIA PRE DOPRAVCOV pre aktuálne informácie a diskusiu

Prihláste sa k odberu informácií o nových  článkoch

Vaše údaje sú u nás v bezpečí Zásady spracúvania osobných údajov
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů